Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt
Tillbaka Tillbaka

Jämtlandsvarianten

av Kerstin Ellert.

Trumslagare Krok från Mo (Jämtland), f. 1700 var gift med Maria Clasdotter Hasselqvist som har kommit hit som flykting. Hon sades vara av hög börd hennes moder var fru Cristina Catarina Tavast Tavastehus i Finland, gift med regementskvartermästare Bertil Clas Hasselkvist vid Åbo läns infanteriregemente. Familjen drevs från Narva 1710 då familjefadern dödades.

Fru Hasselkvist född grevinna hade en dotter Maria f. 1707 - minderårig vid faderns död. Hon hade släktingar som tog hand om henne i Åbo. Kom med fartyg till Söderhamn, då svenskarna kapitulerade för ryssen. Vistades en längre tid hos släktingar i Söderhamn tills hon blev en mogen kvinna och kom i förbindelse med trumslagare Krok som var beordrad att bevaka kusterna då ryssen härjade och brände efter stränderna. När det blev lugnare tider följde hon med Krok till Berg i Jämtland. De var gifta och fick många barn, 11 stycken. Barnen finns namngivna.

Modern Catarina, som blev änka i Narva gifte sig med Peter den 1 av Ryssland, som var gift förut, men spärrade in sin första hustru. Modern sände ut spejare till att återfå sin dotter men dottern ville inte återvända till Ryssland eftersom fadern blivit dödad där.

Maria Clasdotter Hasselkvist har många nu levande släktingar i Jämtland.

brudkro1.jpg (53890 bytes)

Maria Clasdotter H. hade med sig en brudkrona till Jämtland. Hon bar den på armen i ett knyte. Brudkronan finns fortfarande kvar här i Jämtland och används vid bröllop ibland. Man har konstaterat att kronan inte är svensk, men har inte kunnat fastställa exakt ålder på den. Om detta stämmer bör brudkronan vara tillverkad senast på 1600-talet. Brudkronan är inte daterad men den är av en typ som tillverkades i östra Finland/området runt S:t Petersburg tiden 1600-1700-tal.

Till toppen av sidan Sidans topp


Kontakta gärna Kerstin som forskar om denna myt.


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 © Josefine Nilson