Kustgatan på Råå söderut längs skolgården

Långt tillbaka i tiden gick här en vall som grävdes bort för att ge plats åt "Decauvillen" 1891, som på mitten av 1920-talet, ersattes av spårvägen. Vallen gick väster om skolan. Skolan byggdes 1825. Husen till vänster byggdes omkring 1889. Det vita är Kustgatan 38 och sen kommer parhuset Kustgatan 36 och 34. I 36:an växte min mormor Ida Damström upp. Det finns brev och kort bevarade sen tidigt 1900-tal som är adresserade till Ida Damström på Vallgatan. Så småningom bytte så gatan namn till Kustgatan.

När jag var barn fanns det stora almträd i allén som mormor klagade på varje sommar när det regnade "manna" från träden. De små platta fröna smög sig in överallt. Marken under träden var grusad och det låg drivor med frön ovanpå.

Skolgården var min lekplats. Den var grusad och hade några gungor och en klätterstång som var min favorit att snurra i knävecken på. På norra delen fanns en gräsplätt omgärdad med låga träd på tre sidor. Där älskade jag att klättra upp och sitta och titta på folk som inte såg mig.


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 Josefine Nilson