Bilderna talar sitt eget språk.

Idag tar vi foton för att minnas mer eller mindre viktiga händelser i vårt liv. Speciellt i våra barns liv. Vi förevigar våra resor, våra fester och våra minnesdagar. vi knäpper på vår kamera utan att reflektera allt för mycket över motiv och kameravinklar.

I fotografiets barndom var kameran en magisk manick som det fräste om som krävde ens fulla uppmärksamhet och en total stillhet i många sekunder om det skulle bli en bra bild. Man klädde sig fin och händelsen i sig var något mycket speciellt. Fotografen försökte fånga det där som berättar något mer än bara det uppenbara. Man tog några bilder i olika vinklar och efter några dagar var det dags att välja. Vilket kort tycker jag är bäst vilket kort ska jag låta beskriva mig inför mina vänner? Ofta berättade kortet väldig mycket om personen, hennes sätt, hennes status förutom det där med ansiktsdrag, frisyr och klädsmak. Fotografering var en konstart i sig.

Därför har jag här samlat en mängd gamla bilder tagna från ca 1870 fram till ca 1915, De flesta är släktingar till mig på ett eller annat sätt. För de som är släkt kommer du först till ansedeln och där klickar du på bilden uppe till höger. Är de ej släkt så finns ingen Ansedel utan du kommer direkt till sidan med bilden. Många av bilderna fanns i min mormors hem. Hon gjorde mig till viljes när jag bad henne skriva namn på korten. Dock var hon ganska gammal så någonstans kan hon ha blandat ihop personerna. Finner du någon som du vet har fått fel namn så snälla skicka ett mail. Där finns också bilder jag fått av en tremänning på min farfars sida juvliga kort det med.

Har Du något att berätta om personerna på korten som Du tycker ska tas med på denna sida så skicka ett mail.

Se och njut!


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 © Josefine Nilson