Salomons syskon

pixel.gif (832 bytes)

Salomon var äldst av fem syskon. Hans mor Sara var 31 år när han föddes. Tre år senare föddes systern Anna Lovisa i Holmen.  Hon dog som statarbarn på Storegården i Vatunga i Äspered socken. Hon dog av slag 4 dagar före sin 10 års dag.

Nästa syster som i dopboken skrivs in som Beata Charlotta men som i övrigt alltid skrivs som Charlotta Rebecka och kallades Lotta blev i gengäld mycket gammal nästa 88 år och lämnade så starka minnen i trakten att hon har ett eget litet kapitel i boken Mor Anna och Corporal Gull som handlar om torpen i Äspered.

Lotta föddes 2 januari 1853 och mamma Sara blev snabbt gravid igen. Senare på året var det dags att flytta från Holmen i Rångedala församling till Äspered, troligen på hösten. Den 8 december födde Sara sitt fjärde barn som var dödfött. Täta graviditeter i kombination med flytt kan säkert varit orsak till att barnet inte klarade sig.

Tre år senare föddes brodern Oscar som skulle komma att bo i torpet Dalen lydande under Nedergården i Falskog. På andra sidan vägen i torpet Fagerdal var mamma Sara uppvuxen och i undantaget längre bort på vägen hade Saras kusin Johannes Nilsson bott och i Nedergården bodde Johannes barn syskonen Anna, Ida och Natanael som bedrev förläggarverksamhet och gårdfarihandel.

Oscars enda barn sonen Erik bodde  hos föräldrarna i början av 1900-talet och fram till 1934. Erik var skräddare och kallades följdriktigt "Erik skräddare i Dalen".

Sist i syskonskaran kom Edvard Nathanael som bara blev ett drygt år.

 

 

 


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 © Josefine Nilson