Varför välja just dessa anfäder?

pixel.gif (832 bytes)

När jag la ut min första hemsida var det en man vid namn Bergendahl som kontaktade mig och bad mig göra något av det han funnit på Kungliga biblioteket i Stockholm. Han började bli gammal då och finns inte längre i livet. Det han skickade mig var en släktutredning gjord 1893. Den innehåll ca 1000 namn som startade med Lars Bergendahls far och vandrade fram till slutet av 1800-talet. Lars Bergendahl finns på min farfars sida så jag bestämde mig raskt för att kvalitetssäkra materialet och började leta rätt på dem allihop. Dåtidens forskare la inte så stor vikt vid församling. Namn, titel och född-död var ofta de enda uppgifterna. Det gör det lite svårare att hitta dem i kyrkböckerna. Prästerna var enkla att finna via herdaminnen. Därifrån in i kyrkböckerna och följa familjerna framåt. Tyvärr så var man inte så noggrann med att berätta vart folk flyttade så självklart blev det stopp men samtidigt hittade jag en massa nytt som inte fanns i det ursprungliga materialet.
När jag tagit mig igenom drygt hälften gav jag upp och la ut det jag hade på min hemsida. Det är nu ganska många år sedan. Många har hittat min sida och hört av sig och fyllt på med sådant jag saknat och också fyllt på ända fram till idag. Det har blivit många släktskapstavlor gjorda som visar hur jag är släkt med uppgiftslämnaren.

Stort tack till er alla som bidragit!!!

Sen ville jag veckla upp en gren som startade i Småland så det blev den som låg längst bak på farmor sida, nästan helt längs spinnlinjen. Det blev Isaak Persson som levde i Järsnäs.

På morfar sida var det svårt att välja men familjehistorien som börjar vid Sölvesborgs slott med drängen Bengt Trulsson blev ändå det som föll ut för där har jag träffat så många ättlingar som bidragit med bilder som både finns på den här sidan och på Rötters porträttfynd. Sök på mitt namn så hittar ni 200 bilder. En hel del kommer från ättlingar i den här linjen. Många bilder kan jag inte lägga ut för då bryter jag mot PUL.

Sist har vi då mormors sida på Råå. Hade mormor levt idag hade hon blivit förvånad. En av hennes bästa vänner var en Backe och de hävdade alltid att de inte var släkt men det var det. Det finns också många Backar i Barsebäck. För många år sedan mötte jag en Backe därifrån som hävdade att hon inte var släkt med Backarna på Råå. Tyvärr har jag inte kunnat ta reda på om det är rätt eller fel för hon berättade inget om sig själv och jag har inte grävt fram alla Backar i Barsebäck. Men det flyttade en Lars Backe från Råå till Landskrona och sen vidare till Malmö för att 1830 hamna i Barsebäck. Under resans gång har födelseåret förändrats från 1792 till 1790. Men det är ingen tvekan om att han är från Råå. Och när man på Råå tror att man är flera olika Backasläkter så kan man ha samma syn i Barsebäck. Så småningom ska jag ta reda på om det finns ytterligare en Backesläkt i Barsebäck.

Även mina tremänningar på mormors sida har bidraget med stora mängder kort. Det känns som att få ta del av en ovärderlig skatt, speciellt som många av dessa kort var namnade.

Stort tack till er också som tänkte på mig och tog kontakt bara för att ge mig möjligheten att göra något med korten!!!

 

Så följ mina rötter framåt som startar i Skåne, Blekinge, Småland och Västergötland.


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 Josefine Nilson