Anornas utbredning över södra Sverige

pixel.gif (832 bytes)

Min far föddes i Karlskrona liksom jag. Hans föräldrar kom dock från Boråstrakten. Farfar Carl Vitalis var född i Södra Ving men växte upp i Toarps socken i knekttorpet Lugnet under Starhester gård. Hans farfar växte upp som yngste bondsonen på en gård i Upptorp i Od.
Farfar Carl Vitalis farmor Sara var född i Falskog i Rångedala och hennes morfars morfar var fältväbeln Johan Rabe och hon för myten om Katarina I av Ryssland till mig för Johans far skulle ha varit Katarinas kusin. En sådan fanns, troligen i Litauen men det var inte hon som blev kejsarinna.
Saras morfars mormor var Anna Maria Bergendahl. Hon är upphovet till att du hittar så många Bergendahlar på min sida.
Farfars mor Johanna kom från Äspered och på hennes mors sida finns många från samma socken. De levde i de små torpen där många är borta idag. Leatorpen finns dock kvar.

Farmor Olga kom från Salunda i Hällstad socken. Hennes farfar kom från Gatugården i Lena i Timmele socken.
Hennes mor Albertina var uppväxt i Salunda och tillhörde en av de "åtta vackra flickorna från Salunda". Dessa flickor var hennes systrar och hennes farbror Petters döttrar. Hennes far var garvare liksom hans bröder Petter och Carl. Bröderna tog sig namnet Faugust och Carl blev så småningom Karduansfabrikör. Det innebar att han sålde ett fint läder bearbetat på ett något annorlunda sätt än den traditionella garvningen.
Vi letade upp de båda torpen i Salunda som troligen bröderna levde i på mitten av 1800-talet. På det uthus som låg vid vägen fanns ett skinn uppspänt. Om det hade något med deras yrke att göra som fått bli kvar till vår tid vet jag inte för vi träffade ingen att fråga.
Albertinas föräldrar kom från Småland. Han från Lommaryd och hon från Bälaryd. Det flyttade till Salunda i Hällstad 1832.

Min mor föddes på Råå söder om Helsingborg. Hennes far Julius var inflyttad från Elleholm. Hans fars släkt kom från trakterna kring Karlshamn. Asarum och Mörrum. Hans farmors farmors mor Hanna Bondesdotter var född 1737 i Hällaryd. Hennes far Bonde Bondesson född 1712 men troligen i en annan församling. 1712 var året efter att pesten hade härjat i Asarum. I begravningsboken fanns 525 personer antecknade som döda 1711. Mellan februari och juni dog 464 personer. Bara i maj var det 208 som strök med. Hela familjer raderades ut. I en familj blev en pojke på ca 15 år kvar. Först dog modern. Sen några av syskonen någon månad senare. Man trodde resten skulle översleva men ytterligare någon månad senare dog fadern och resten av syskonen. Han överlevde, blev kvar ett par år på den lilla gården men lämnade den till slut. Han blev vuxen och gifte sig till slut.
Morfar Julius mor för en egen familjehistoria vidare till mig som ännu inte är helt utredd. Den handlar om flicka av börd som blir med barn med drängen på gården och gifter sig, blir arvslös och dör så småningom i lungsot som änka och fattighjon och efterlämnar fem minderåriga barn som alla sätts på fattigstugan och blir utackorderade i socknen. En ganska tragisk historia som verkar vara en sammanblandning av flera generationer.

Mormor Ida levde hela sitt liv på Råå förutom två år under första världskriget när hon och äldsta dottern befann sig utanför New Castle i England. Hon härstammar från Sven Pålsson som var sockenskräddare i Kropp socken 1755 men flyttade till Råå och yngsta sonen tog sen namnet Damström.
Idas morfar var en Backe och härstammade från Nils Andersson på backen och ryttaren Gustaf Kruse.
Idas mormor Anna Israelsdotter var barnbarn till David Ziebolt som det finns så många historier om. Han föddes omkring 1691. 1717 var han korpral i Väsby (M). Sen ryttare i Skånska husarregementet och ingick i Rusthåll Välluv 4 i Raus. Vid sin död omnämns han som glasmästare. Han dog 1771 och var då över 80 år gammal.

 

Så mina rötter finns i Skåne, Blekinge, Småland och Västergötland.


Huvudsidan Myten Katarinas historia Egen forskning Smått och gott Länkar Kontakt

Uppdaterad 2011-02-06 © Josefine Nilson